Любопитно

Едно летище, три държави

Хайде да направим една бърза викторина! Знаете ли…
Кой е най-високият връх в света?
Коя е най-дългата река?
Колко държави има?
Кое е най-голямото летище?
Може ли едновременно да си c в три държави?


Ще ви оставя на първите 4 въпроса да отговорите сами, а на последния ще ви дам категоричен отговор. Възможността да си на територията на три държави едновременно може да се случи само на едно място в света. То е летище и носи името EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg.

Какво го прави толкова специално? То обслужва градове във Франция, Швейцария и Германия, но местоположението му е в североизточния френски регион Елзас. Летището се управлява съвместно от Франция и Швейцария, като в неговия борд участва и Германия. Именно затова е такава зона, в която дипломатически може да си на 3 места едновремнно.

EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg е разделено на френска и швейцарска митническа зона, като и двете държави имат правомощия за провеждане на митнически и полицейски дейности. Единствено по рода си летище предлага на пътниците възможност да пазаруват във френската безмитна зона, независимо дали се отправят към Швейцария. Което пък предоставя много данъчни облекчения и съответно продукти от висок клас на много ниски цени.

Летището предлага уникалното удобство за пътуване между Франция, Швейцария и Германия без напускане територията на обекта. Именно това го прави като христоматиен пример за трансгранично сътрудничество и предлагане възможности за пазаруване в различни валути, улеснявайки пътниците от различни региони.

Ако искате да научите повече за възможностите на летището, то ви съветвам да посетите официалния сайт. Споделям ви го: EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg