Lifestyle

Какво показва Фаренхайт?

В страни като САЩ, Белиз, Кайманови острови, Канада и Великобритания температурите се измерват във Фаренхайт или във Фаренхайт и Целзий. Това звучи объркващо за нас, които сме свикнали с метричната система. Ние работим с метри, километри, литри. Те – с мили, футове, инчове, галони и какви ли още не, които са ни познати… но не съвсем.

Ако ви питам сега колко е един галон, колко хора ще могат да ми отговорят? Предполагам ВСИЧКИ, които са направили справка в интернет и са сметнали, и предполагам  почти никой, който не е бърникал в уикипедия. Да се измерват градусите по Фаренхайтт изглежда дори по-сложно от събирането и изваждането, що се отнася до измерване на разстояние. Сигурно изобщо не сте пробвали да го правите. Дори не и след като сте чели “451 градуса по Фаренхайт” на Рей Бредбъри, нали? Истината е, че формулата е доста сложна на пръв поглед. Първо температурата се намалява с 32, а след това полученият резултат се дели на 1,8. Така например, ако американски сайт ви каже, че в Ню Йорк е 62 градуса по Фаренхайт, това прави 16 градуса по Целзий.

fahrenheit-thermometersНе е нужно да го смятате обаче. Ако имате телефон с интернет, бърза справка в ето ТОЗИ сайт ще ви помогне. Просто нанесете температурата и вижте резултата. За повече информация, четете надолу.

Тенденцията е, че с Фаренхайт се измерват предимно високи температури. В Англия поне е така. Там тази скала се използва неофициално, като повечето прогнози за времето са в Целзий. Зимните температури обаче се измерват изцяло по познатата ни скала. Това се случва от началото на 20-ти век насам, когато е въведена.