Lifestyle

Колата на мечтите

Винаги съм искал да имам собствен автомобил. През годините нямах особено големи възможности, за да си позволя подобна придобивка, камо ли да я поддържам всеки месец. Но определено това да имаш автомобил е особено голямо удобство. Не зависиш от разписание на градския транспорт и не се возиш при странни непознати хора в съмнително „чисти“ автомобили, ако решиш да използваш таксиметровите услуги. Ето защо, когато се установих на стабилна работа, реших да си купя автомобил. Това беше трудно решение и в интерес на истината, по-късно замалко да се лиша от автомобила, ако не беше експертния съвет на служителите от ЕОС Матрикс.

Когато взех окончателното решение, че ще си купувам кола, започнах да проучвам възможностите. От една страна стоеше опцията да си купя по-скъп автомобил на лизинг, но със сигурност щях да го изплащам много дълго време, а както всички знаем, колкото повече време минава и се ползва даден автомобил, толкова се амортизира. Ето защо прецених, че няма да купувам толкова скъпа кола (не можех и да си го позволя честно казано). Реших да купя кола на старо, на по-ниска цена, като сумата „накуп“ щях да изтегля като заем от някоя банка.

Така и направих. След дълго търсене и оглеждане намерих правилната кола за мен и кандидатствах към банката да ми отпусне парите, за да мога да си я платя. Да, но въобще не бях преценил административните разходи, които трябва да направя по прехвърлянето на колата, регистрацията ѝ и техническия преглед.

Не след дълго, поддръжката на автомобила осезаемо се отрази на месечния ми бюджет. Освен това изплащах и заема към банката. Бавно, но сигурно и малкото пари, които бях спестил изчезнаха по покупка на различни, уж „козметични“, части на колата и покриване на други ежедневни нужди.

Така в един момент парите започнаха да не ми стигат. И започнах да забавям плащанията си. После направо ги пропусках. И така до един ден, в който ме потърсиха от колекторска агенция ЕОС Матрикс. Те ме уведомиха, че ангажимента за събирането на моето задължение вече е техен и ме попитаха защо е настъпило просроченото плащане.

Смятах се (и продължавам да се смятам) за отговорен и съвестен човек, ето защо се почувствах малко неудобно от факта, че се е наложило кредитора ми да пристъпи към подобна мярка, за да си получи парите от мен. Въпреки това, бях откровен със служителката по събиране и управление на вземания в ЕОС Матрикс.

Тя ме изслуша с търпение, след което ми предложи няколко варианта и заедно определихме този, който е най-удачен за моя случай. Но най-полезното в тази ситуация беше, че тя ми даде доста полезни съвети за начина, по който да планирам месечния си бюджет, така че да не изпадам в подобна ситуация повторно.

Вече от година нямам задължение към банката, свързано с покупката на този автомобил. Но се справих с него благодарение на грешките, които направих, съветите които получих и поуките, които извлякох и запомних.