Любопитно

Сам пилот в самолета?

Досега принципът е ясен – в по-големите пътнически самолети машините се управляват от двама пилоти. През последните години обаче все повече и повече технологични постижения навлизат и в авиационната индустрия и задават нова посока на развитие.

Според информация от чужди медии обаче, налице е недостигът на квалифицирани кадри в тази сфера. Производителят на самолети Boeing коментира по темата, че около 600 000 нови пилоти ще трябва да бъдат обучени в международен план през следващите 20 години, за да се поддържа сегашният стандарт.

Поради тази причина Авиационната организация на ООН ICAO постави под въпрос дали един пилот може да се справя с полетите в бъдеще. Въпреки това, според експерти от авиационната индустрия, този начин може да надделее само ако настоящите стандарти за безопасност останат на сегашното ниво или дори бъдат подобрени.

От чисто техническа гледна точка така нареченият единичен кокпит е напълно възможен. Това обаче е така, само докато пилотите не се сблъскат с неочаквани проблеми. В случай на технически затруднения, е обичайно в пилотската кабина единият пилот да поеме управлението, докато другият пилот търси грешката.

Невъзможно е да летите и да локализирате техническите проблеми едновременно. При това положение не е изключено командното управление от летището да поеме част от задачите. За този сценарий обаче сигурна, стабилна и бърза връзка за данни би била основно изискване.

Редица други проблеми също изискват решение. Какво се случва, ако пилотът се измори или трябва да отиде до тоалетната? Подобни и други причини водят до предположението, че вторият пилот все още е незаменим.

Постепенният преход може да има смисъл, като вторият пилот поема контрола много по-рядко, отколкото в момента. Полетните екипажи ще се възползват от по-дълги периоди на почивка, което от своя страна ще улесни набирането на персонал на авиокомпаниите.