Lifestyle

За кражбите, грабежите и техническата охрана на Боду СОД

Направих си труда да се разровя в постулатите на наказателното право, за да си изясня тези две понятия – кражба и грабеж. Имайте предвид, че не съм юрист, а просто търсач на понятия, които смятам да преразкажа както аз си ги тълкувам, след като ги прочетох в Наказателния кодекс. Навярно няма да използвам най-точните правни термини, но път и без това те са трудни за разбиране.

19Предлагам да започнем с кражбата. Тя е чисто и просто незаконно отнемане на чужда вещ, т.е. без да си получил съгласието на собственика й, ти решаваш да я присвоиш. Тънкият момент тук е, че въпросната вещ трябва да е движима. То май в този случай друга не може да бъде – все пак къща не може да се премести. Наказанието варира, но максималното е 20 години лишаване от свобода при кражба в особено голям размер. Оказва се, че кражбите са най-честите престъпления у нас.

Грабеж може да наречем следващото ниво на кражбата, поне аз така си го тълкувам – тук също имаме движима вещ, отнета без съгласие. Но присъства и моментът на заплашване или употреба на сила. Най-тежкото наказание при грабежа е доживотен затвор без замяна, което значи, че присъдата не може да се замени с по-лека.

Да си представим сега, че някой влиза с взлом в дома ми. Когато мен ме няма там, а взломаджията задига моите вещи, това е кражба. Когато аз съм там и взломаджията ме заплашва или пък ми нанася удар например, това е грабеж. Ако не съм прав, моля някой да ме опровергае в коментарите.

Но за да не допусна нито едно от двете да се случи, съм се погрижил за моето спокойствие по един станал вече обичаен начин за нашите ширини – с техническите охранителни услуги на „Боду СОД“. Това значи, че около кооперацията, в която живеем, имаме инсталирани камери за видеонаблюдение. Даже ни дадоха сигнално-охранителната техника безплатно, само заплащаме месечна такса. Боду е сред силните на пазара на фирми-охранители, затова сме избрали тях, а и ни предложиха най-приемливата цена.