Любопитно

Защо да изберете стенен инверторен климатик

инверторен климатик монтиран на стена

Климатиците със стенен монтаж са доста разпространени у нас и дори може да се каже, че са най-често срещаните модели както за дома, така и за офиса. Причината е, че те се отличават с някои предимства, които други модели не притежават. В следващата статия ще разгледаме защо стенните климатици са чудесна опция.

Предимства на стенните хиперинверторни климатици

Равномерно разпределение на въздушната струя

При подовите климатици, мебелите могат да се превърнат в една своеобразна преграда за въздушната струя, което да повлияе на постигането на равномерна температура в стаята. За разлика от това, разпространението на въздушния поток при климатиците със стенен монтаж се случва отгоре надолу. Това означава, че повечето мебели няма как да създадат пречки, тъй като те са разположени в ниската част на помещението. Нещо повече, тези уреди позволяват да контролирате посоката на движение на въздуха и така да си осигурите по-голям комфорт.

С такива характеристики се отличават повечето хиперинверторни климатици Eclima. Някои модели притежават независим ляв и десен въздушен поток, който може да бъде насочен в осем различни посоки (ръчни и автоматични). При други системи от същия клас е постигната съвършена циркулация на въздушния поток благодарение на специална методика, използвана при проектирането на турбо реактивните двигатели. Това дава възможност да настроите струята по такъв начин, че тя да не духа директно във вас и в същото време да охлажда или затопля помещението равномерно.

Удобство и спестяване на място

Стенните климатици не пречат на потока на движение, за разлика от подовите системи например, които заемат място и могат да блокират движението в стаята. Моделите, които се поставят до прозорци, често са масивни и могат да пречат на видимостта. Същото не важи за стенните хиперинверторни климатици. В повечето случаи те се монтират близо до тавана, а това пространство обикновено не се използва от домакинството.

Лесен монтаж и поддръжка

Монтирането на климатик на стената е сравнително лесен процес, който не изисква много усилия и време. Също така не се налага да се предприемат някакви специални действия. Цялата процедура отнема няколко часа. Освен това стенните климатици са много по-лесни за поддръжка, тъй като не се налага разглобяване, нито е необходима много работна ръка.

Икономичност

Стенните климатици са доста икономични. Те могат да продухват въздух във всяка точка на жилището, без да изразходват много енергия. Хиперинверторните системи са още по-енергийно ефективни. С тях ще си гарантирате по-ниски сметки за ток през цялата година, отколкото ако използвате други системи за отопление или охлаждане.

Сигурност и безопасност

Стенните климатици се монтират нависоко, което означава, че са труднодостъпни за деца и домашни любимци. Всички кабели остават извън обсега на потребителите, като по този начин няма опасност от спъване и падане или други инциденти. Това създава една сигурна и безопасна среда за вашите любими същества. Независимо дали са монтирани у дома, или в офиса, тези модели са отличен вариант за повечето потребители.

инверторен план на климатик

Оптимизиран дизайн

Климатиците със стенен монтаж преминаха през огромна трансформация през годините. Вече има модели, които са истинско произведение на изкуството. Те се славят с иновативен модерен дизайн на вътрешното тяло, който не само се слива с обстановката, но също повишава ефективността на системата. Например някои уреди имат М-образна форма на топлообменника и листовидна решетка, която позволява на въздушния поток да преминава с минимално съпротивление. Освен това основата е изработена от корозоустойчив материал, а силиконовото покритие предпазва от влага. Наличието на назъбен вентилатор също намалява консумацията на енергия.

Недостатъци на стенните климатици

Стенните климатици имат и недостатъци. Въпреки че монтажът е сравнително бърз, той все пак включва някои тънкости, с които трябва да се заеме специалист. Освен това те невинаги успяват да климатизират големи помещения. И не на последно място, те може да изискват по-високо от нормалното напрежение, за да работят.

Заключение

Стенните хиперинверторни климатици са добро решение за отопление и охлаждане през цялата година. Те са отличен вариант за малки и средни помещения и като цяло са най-предпочитаните модели климатични системи на пазара у нас. Преди да вземете решение за покупка, претеглете плюсовете и минусите. Помислете колко пространство имате у дома и какво е разположението на стаите. За по-сигурно допитайте се до специалисти.