Любопитно

Време е за смяна!

Всеки ден поне по 8 часа – толкова прекарваме по пет дни в седмицата на работата. По още 8 спим, останалите 8 са разпределени между семейството, пътуване, пазаруване и почивка. Най-съсредоточени сме именно на работа и колкото и да не ми се иска да призная, тя управлява емоциите и настроенията ни през деня. А когато започнем да се чувстваме зле е време за смяна. Ето и кои са симптомите.

Първият и важен признак е появата на скука. Започнете ли да се чувствате, че пак трябва да правите това скучно занимание, да пишете неприятни мейли или да комуникирате с все едни и същи скучни хора, то значи ви е дотегнало. Сигурен признак, че сте взели каквото можете от позицията и е време или за смяна на работното място, или за попрището. Но се изисква смелост.

Следващ симптом, който сигнализира, че е време за промяна в работно отношение, е наличието на прекалено много стрес. Ако постоянно се чувствате напрегнати на работа, а след това се нуждаете от чаша вино, дълга разходка или изолиране от хората – смяна! Стресът може да повлияе негативно върху начина на хранене, сън, визията. Проличи ли там, значи много сте закъснели.

Не бива да се пренебрегва и чувството на неудовлетвореност. Това означава, че когато свършвате задачите си, сякаш отмятате товар, а не да изпитвате чувство на задоволство и гордост от себе си. Колкото и нелепо да звучи, винаги е необходимо да бъдете доволни от положените усилия и постигнатите цели, дори и минимални да ви се виждат.

Толкова лесно може да познаете, че е врем да поемете в нова посока. Но освен сигналите, е необходимо да притежавате и вътрешна увереност. Трябва да повярвате в себе си. И ако търсите знак, то значи този текст е той. Действайте смело!