Любопитно

Може ли да живеете така?

Концепциите за живот на всеки един от нас включват различни приоритети. И всичко това е чудесно, докато не дойде моментът да създадеш семейство и вече яслите, детските градини и училищата на децата да са дневен ред. Започваш да смяташ прецизно времето си и се оказва, че всичко извън квартала ти, е просто трудно достижимо и отнема часове пътуване. Може ли да живеете така? А ако ви представя един по-алтернативен вариант?

Това е нова концепция за градоустройство, която вече успешно се прилага в Париж и още големи градове. Идеята е всички важни обекти да бъдат в центъра на даден квартал и по този начин да се налага на жителите минимално да излизат извън пределите му. В Париж например училищата и детските градини са центрирани, като бонусът е, че дворовете към тях са превърнати в паркове, в които дори през уикенда да се посещават от гражданите.

Този начин на живот се нарича 15-минутен град. На мен изключително ми допада, че всички важни обекти могат да са само на 15 минути пешеходно. По този начин се цели насърчаване на здравословния начин на живот, който включва ходене, използване на велосипед и други алтернативни методи. Така се минимизира и лошото въздействие на автомобилите и замърсяването на въздуха.

За постигане на тази идилия не е необходимо всички да сменяме жилищата си, а добра организация отстрана на общината. Изграждането на 15-минутен град е процес и той включва дори разрушаване и градене наново. В днешната ситуация в България това ми се вижда невъзможно, но все пак мисля, че може да се поработи в тази посока.

Аз съм от щастливците, които са облагодетелствани с добра локация благодарение на моите родители, защото ми оставиха семейното жилище. Интересно ми е да прочета и вашето мнение по темата.

П.П. Ще добавя, че попаднах и на подобна теория за изграждане на селищата на ученик на Петър Дънов и се изненадах, че освен духовно, е разсъждавал и практично. Там обаче идеята е за кръгъл град с прави улици, всичко от които отвеждат до центъра, където са всички важни локации.