Lifestyle

Човешкият мозък

Le-cerveau-humain-decrypte-par-une-infographie_w670_h372Човешкият мозък и как функционира се нарежда сред най-големите загадки, наред с необятността на космоса, съществуването на Бог и създаването на света. Учени обаче са успели по пътя на теорията и логиката да изчислят, че човек използва само около 6 % от капацитета си. Досега единствен известен, ползвал над този капацитет, е Алберт Айнщайн с 11, 2 процента. Учени смятат, че останалата част от мозъка е все още в състояния на “летаргия”.

Различни са теориите какво би станало, ако човекът би бил способен да използва изцяло умствените си възможности. Много книги и сюжети на филми засягат темата, вплитайки в произведенията/продукциите си фантастичен елемент. Но въпросът остава. Дали щяхме подобно описанията на световноизвестният писател – царят на хорора и психо сюжетите – Стивън Кинг, да притежаваме телекенеза, да предизвикваме със съзнанието си различни явления или да предсказваме бъдещето? А какви биха били последствията от подобна свръх дейност на мозъка ни. Ако съдим по Кинг – то не много добри.

Тези мистерии вълнуват както учените, така и обикновения читател/зрител. Все повече се засилва вярването, че развивайки ума си хората биха били способни на невероятни неща. За жалост дори достигнали до хипотези на подобна тематика съвсем малко са онези, които са имали възможността да изследват или срещнат човек с мислене над стандартното, с брилянтен ум. Засега единственото сигурно е, че човекът, който използва над представения капацитет на мозъка си, ще бъде или математик, или гений на изкуствата, според това кои точно мозъчни области са хиперактивни. Лявото полукълбо отговаря за логиката, точните науки, рационалното и практично мислене, дясното контролира артистизма, емоционалността, изкуствата… Оставаме в очакване на следващия Айнщайн.