Lifestyle

Да си професионален DJ

10 март – Световният ден на DJ! Честит професионален празник на всички в занаята!

Както всяка професия, да си DJ преди всичко е призвание. Разбира се, трябва не малка доза талант, усет за различната публика и винаги ведро настроение за супер купон. Да не забравяме и познанията за техниката, която се използва и всички останали знания за съвместната работа с водещи, осветители и т.н.

Ясно е, че всеки с интерес в сферата може да се нарече DJ. Дори аз познавам няколко приятели, които се занимават с пускане на музика непрофесионално. Но какво те прави професионалист – скъпото оборудване, годините практика или нещо друго?

Отговорът на този въпрос е комплексен. Но преди всичко се изисква и вид удостоверение, диплома, която да гарантора, че все пак си преминал някакво обучение и имаш елементарни познания в областта. Както и при всяка друга професия. Иначе наемането на подобен човек без „кетапи“ си е, както се казва, „на сляпо“.

За мен беше изненада, че в България вече има няколко подобни училища за DJ, които издават удостоверения. Едно от първите е стартирало преди повече от 10 години, а за финализирането му се изисква успешното полагане на теоретичен и практичен изпит. През курса на обучение има срещи с логопед, който коригира говорни дефекти и пояснява за изказа при работа с микрофон.

В училището за професионални DJ се набляга изключително на музикалната част. Тя включа понятия, термини, стилове и история. Заедно с това е и техническата част относно миксиране, работа с осветление, усилватели, пултове, системи за възпроизвеждане на механични звуци и още много. А най-практичното е, че тези знания идва от едни от най-добрите DJ в България от всеки един стил.

Да се надявам, че все повече хората ще преминат такива обучения и ще радват публиката. За да не става така, че сме излезли да се забавляваме, а музиката ни разваля вечерта.