Lifestyle

Има много какво да научим от боксьорите

Боксът не е само размяна на тупаници, а смислен спорт, изграждащ от момчетата мъже. Той дава физическа сила и психическа уравновесеност, но изисква самоконтрол, самодисциплина и най-вече вяра.

Невъзможно е да бъдеш успешен боксьор без да притежаваш силна мотивация, без да работиш усилено, за да постигнеш крайнити си цели и без да вярваш в себе си – че можеш да постигнеш всичко, щом го искаш и щом влагаш цялото си сърце в това.

Тренировките са тежки, изтощителни, но най-болезнени са загубите. Както в живота, така и на ринга, те са неизменна част от процеса на израстване, важно е обаче как ще ги приемем и какво ще извлечем от тях.

Сигурно ще ви прозвучи странно, но преди повече от половин век в някои британски училища боксът се е изучавал като дисциплина в училище. Не си представяйте веднага, че са заставали децата да се бият едно с друго. Напротив. Изучавали са се самите упражнения и физическа подготовка, през които преминавали и боксьорите.

За да накараш някого да повярва в бокса, той трябва да има герой, пример за подражание, от когото се вдъхновява и на когото иска да прилича. Да вземем един Майк Тайсън. Славата му е безгранична, а каквото и да се случва в лични му живот, той винаги е свързван с успехите си на ринга. Ами нашият Кубрат Пулев? Сещам се поне за няколко момченца на мои приятели, за които братята Пулеви са новите Батман и Робин.

И може би сега е моментът да се заговори за бокс и в родните училища. Защото има много какво да научим от бокса и боксьорите. Как мислите?