Lifestyle

Изградете навик да четете

Четенето е страхотна симбиоза от ползи и удоволствие. Ето защо се радвам, че макар и късно, успях да го превърна в свой навик, от който не мисля да се отказвам. От години четенето заема важна част от ежедневието ми, също като храната и водата, които приемам.

За да съм в крак с новите тенденции, а и за удобство, наскоро си взех и първия електронен четец. С него чета по една книга седмично, като избирам такива с около 200 страници и романи до 1000 страници.

Не чета новини и жълтата преса. А ако го направя, то е за развлечение. Предпочитам книги или списания с образователна цел, от които мога да науча нещо. Четенето е свързано с по-задълбочено навлизане в тема или история. Затова не е чудно, че в личностното ми развитие четенето ми даде голям тласък.

Всички знаем за многобройните ползи от него, но днес реших да споделя моя Топ 3.

 1. Спокойствие

  Четенето ми дава спокойствие. Мога да избягам от напрегнатата и забързана среда. Без бърборене. Без реклами. Няма фонов шум. Докато чета, се концентрирам изцяло върху книгата и потъвам в един изцяло нов, съвършен свят. Рядко съм толкова внимателен, колкото когато чета. Тогава предпочитам да чета произведения на Херман Хесе, в чиито истории се разпознавам.

  2. Знания

  Четенето ми дава знания. Знанията в този свят се удвояват на всеки няколко години. Нямаме шанса да придобием всичко това, за съжаление. Но днес можем да усвоим повече информация, защото има повече книги от всякога. Колко хубаво е, че има автори, които влагат дългогодишния си опит в дадена област в книга, която можем да прочетем само след няколко дни.
  Ако искам да знам повече за дадена тема, просто взимам няколко книги и чета. По този начин ставам по-добър събеседник, предприемач и човек.

  3. Идеи и вдъхновение

  Четенето ми дава нови идеи и ме вдъхновява. Без значение дали чета роман или научна книга. Четенето разширява хоризонта ми. Отварям се към перспективата на автора, която се основава на различни преживявания от моите. От това отново възниква напълно нова перспектива. По този начин мозъкът ми получава импулси, които се превръщат в идеи. Често ги получавам директно, докато чета. Но дори часове по-късно подсъзнанието ми все още работи върху нова идея. Голяма част от това мога да приложа в работата си и в личния си живот.

  Надявам се ви вдъхнових и аз. Може да бъде много лесно да изградите четенето като нов навик, ако започнете с малки стъпки и премахнете онези малки препятствия, които преди са ви пречили и отнемали от времето.