Lifestyle

Как да се предпазим от просрочени вземания?

Вие сте ръководител на фирма или мениджър във финансови отдел и искате да блеснете пред шефа? Тази статия е тъкмо за вас!

protect-moneyМного фирми у нас имат проблем с просрочени вземания. Именно за това или създават собствени, в много чести случаи неефективни, поради липсата на квалификация в тази насока, екипи, или се допитват до услугите на колекторски агенции. Да започна с някои факти: Първо, междуфирмената задлъжнялост е близо 200% от БВП, второ – 52 % от компаниите изпитват затруднения поради забавените плащания от клиенти, малко над 25% пък са плащанията на фактурите, които не се осъществяват в срок (Според проучвания на ЕОС GROUP „Европейски разплащателни практики”) Като резултат малките и средни предприятия не могат да издържат на натиска на големите в бизнеса. Основният им проблем са просрочените вземания.

Как да се предпазим от тях?
Би било наистина много лесно да ви кажа, да се доверите на експертите на колекторските агенции. Аз бих се свързал с ЕОС Матрикс от немската група ЕОС по няколко причини и най-повърхностната е, че те организират проучвания, посредством които са винаги добре информирани за ситуацията в страната и по-света, а знаете, че информацията е най-ценният ресурс в бизнеса. И все пак най-добрата превенция е взимането на навременни мерки. Бъдете добре информирани за кредитоспособността на партньорите си, водете изрядна документация по сделки, клаузи и други, свързани със защита на кредитора. Повечето фирми не използват колекторски агенции, въпреки че правилното събиране изисква доста солидна подготовка и опитни експерти. Но, спокойно. Все още имате шанс да се справите сами – ЕОС Матрикс дава възможност за повишаване на професионалната квалификация, като организира обучителни курсове и семинари. Решението е добро, ако фирмата разполага с нужния човешки ресурс да се справи. Ще застана зад думите на бизнес дамата Райна Тодорова, че именно изборът на правилен партньор с утвърдена практика и репутация, не само ще се погрижи за бързото събиране на дълговете, но и ще направи клиентите по-лоялни. Как ще стане това –  логично е, че който умее да отстоява и защитава собствените си интереси, печели уважението на клиентите си. Ако имате нужда от партньор, който да се погрижи както са финансите, така и за репутацията ви,  по-добре потърсете за съдействие ЕОС.