Lifestyle

Бизнес етикетът не е това, което беше

Да, наистина го мисля. Като човек, който има горе-долу поглед върху нещата, бих могъл да забележа как се променят точно тези неща.

По времето преди 89-та всичко в страната ни беше много строго. Мериха те как отиваш на работа, с каква прическа си, дали видът ти е достатъчно приличен в училище. Помня, че трябваше ризата ми да е бяла. Но моите спомени все пак са ограничени, защото съм сравнително млад мъж. След Прехода, когато в България започнаха да навлизат големите чуждестранни корпорации, съзряхме един друг бизнес етикет, който не ни беше много лесно да следваме, но пък бързо привикнахме. Днес обаче нещата пак са други.

Преди време посетих доста мащабна конференция. Мнозина бяха представителите на компютърния бизнес, мнозина началниците, не по-малко рекламните мениджъри. Визията им беше това, което най ме изненада и смути. Забелязваше се една не толкова делова част от облеклото, колкото спортно елегантна. Нямаше ги бизнес куфарчетата и чантите, заменени от спортно елегантни, преметнати през едно рамо. А пък компютърните специалисти бяха дошли, направо с раници на гръб. Между тях се забелязваха хора с дънки и спортни сака, блузи с къс ръкав, плетени пуловери и други.

Голямата ми изненада бяха жените. Видях само една или две представителки на нежния пол, 9028_p_8_87007_77004които бяха облекли поли. Повечето бяха с панталони и различни по стил блузи. Имаше такива, които не знам дали изобщо бяха тръгнали на конференция или на кафе с приятелка. Но ако питате мен, и те не знаеха.

Странно защо последно време официалният, делови стил полека -лека отстъпва място на по-неглиже облекло. Честно казано не зная дали това ми допада, или не. Определено и на мен ще ми е по-удобно да сложа една блуза, дънки и спортно сако и да се появя на работна среща с партньори,  но се чудя дали тези фриволни бизнес избори няма да ме направят небрежен към себе си и някой ден да се срещна с това несериозно облекло с голям клиент и да го загубя само защото визията ми не му е вдъхнала доверие.

Според мен, нека сме спортни, когато трябва, но нека сме делови в случаите, когато сме в представителни бизнес среди. Вратовръзките са доста претенциозни, така че не са задължителни, но сложете една риза и един панталон поне и покажете уважение към обстановката и събитието.