Любопитно

Козметични ремонти под наем

Всеки е бил под наем поне веднъж – дали през студентските години или при смяна на местожителството. Винаги обаче съм се чудил, трябва ли наемателите да правят козметични ремонти в апартаментите под наем и кой всъщност поема разноските. Отговорът е прост – всичко, което правите, остава за апартамента и е в полза на наемодателите.

Боядисване на стени, ремонтирани подове, боядисване на прозорци – такива дейности са това, които се наричат козметични. За мнозина обаче остава неяно, че такива ремонтите са основно задължение на хазяите. Най-често в договорите за наем пише, че наемодателят може да прехвърли разходите на наемателя.

И това е, което обикновено се прави на практика – но често не е правилно и тези договорни разпоредби са неефективни.

Всеки, който е наемел апартамент, който не е бил реновиран, не е нужно изобщо да извършва каквито и да било ремонтни дейности, нито по време на пребиваването, нито по време на изнасянето.

На теория, всичко, което наемателят закупи като техника, може да си го вземе при изнасяне. Или пък да му бъде възстановена сумата, която е вложил в ремонтни дейности. Задължителноо е обаче, всичко да бъде документирано, например чрез протокол за прехвърляне или чрез снимки.