Любопитно

Интелигентни технологии защитават дома

Наближава времето на „Сам вкъщи“ и няма как да не се замислим, че през този период на годината се увеличават и влизанията с взлом по домовете. Нарушеното чувство на сигурност е по-лошо от загубата на пари, бижута или техника. Време е да защитите дома си, но знаете ли как да го направите? С куче-пазач, видеонаблюдение или аларма? Всички варианти ще ви бъдат от полза, но според мен, най-удобни са приложенията за смартфони.

Някои от тези интелигентни технологии симулират присъствието на обитатели и също могат да се използват за превенция. Например сутрин се отварят щори, а вечер се спускат. Също осветлението или телевизорът се включват и изключват, симулаторите на сенки създават впечатлението, че някой се движи в стаята. Хитро, нали? Макар че ако трябва да се върнем пак към малкия Маколи и „Сам вкъщи“, той направи всичко това без да използва „смарт“ технологии. Може би пък затова не успя съвсем да заблуди крадците.

Системата за домофон също може да бъде дигитална в днес. Например снимки от входната врата могат директно да се препращат към смартфона чрез специална функция. Така ще знаете кой ви търси по всяко време.

Разбира се, има и многобройни варианти за това да включите и алармена система в „умно“ свързаната в мрежа къща.

Все пак трябва да помните, че интелигентните технологии са добро допълнение, но не и пълна замяна на добрите стари брави и устойчивите на взлом прозорци. Разгледайте детайлно какво наистина правят продуктите и кои отговарят на вашите лични нужди за сигурност.