Lifestyle

Метафоричната ябълка

Помните ли, че писах наскоро за “ахилесовата пета” на политиците? Не че всички хора нямат своите слаби места, но не можете да отречете, че не само при политиците, но и при всички известни и публични явните им известните слабости са много по-важни и могат да им навредят много по-пагубно.

RedAppleТова го казвам само за да ви дам тема за размисъл, над която да помислите. Сега обаче ще се съсредоточим върху една друга любима моя метафора – тази за ябълката. Хрумвало ли ви е, че това е може би плодът, който носи най-много символика у себе си. Като започнем от християнската митология за и идеята, че то е “плодът на познанието”. А сещате ли се за “ябълката на раздора” заради която започва уж започва Троянската война?

А замисляли ли сте се защо логото на Apple е точно отгризана ябълка? Дали няма нещо общо с това, че е опитан вкусът на познанието? А защо учениците носят на учителите си като подарък не какво да е, а ябълка? А визуализира ли се в съзнанието ви някоя телевизионна реклама, в която същия този плод носи друга символика? Имаше една доста провокативна на родна марка за водка, която си служеше с метафората на ябълката. И не е само тя. Много марки и фирми от различно естество използват ябълката в рекламите си. Дадох ви примерите. Сега се запитайте: Защо го правят?