Lifestyle

Нека очите ви почиват от време на време…

Не сме свикнали, физиологически не сме свикнали да прекарваме часове и часове с вперен поглед в мониторите на компютрите или екраните на телевизора си. Изморяваме се, появява се непоносимо главоболие, а очите ни започват да сълзят и парят. Как да го избегнем? Прочете текста докрай и ще разберете.

computer-fatigue-eyesЗнаете ли, че всъщност очната ни ябълка се движи с помощта на 6 външни очни мускула, които я държат и й позволяват да се върти в различни посоки? Сега си представете, че погледът ви е вперен цял ден в една точка, наистина се взирате в нея и следователно напрягате мускулите на очите. Оттам идва умората и болката, а сухотата – ако не мигате достатъчно и очите ви изсъхват.

Представете си, че разтворите ръце на височината на раменете си, не държите тежести, а просто си седите така. Ще издържите пет минати, десет минути и повече, но накрая ще умалеете и ще имате нужда от почивка, нали? Подобно е напрежението, което оказваме върху очите си, когато не ги оставяме да почиват достатъчно. А всъщност е доста лесно да им доставяме необходимата почивка… на всеки  половин или цял час, отклонявайте поглед накъде надалече. Фокусирайте се към далечно дърво през прозореца, зелена поляна, паметник или друг отдалечен предмет. Задръжте погледа си около две минути и ще усетите, че очите ви започват да се успокояват. Другият вариант е да ги задържите затворени за малко и да сложите длани върху тях, за да спрете и отблясъците, които минават през клепачите ви. Постойте така известно време, докато се възстановите.