Lifestyle

Пишман-банкерът Цветан Василев

Цветан Василев и досега не се ползваше с най-голямото доверие, като изключим няколко правителства, които концентрираха солидна част от държавните пари точно в Корпоративна търговска банка, а управляващите, запитвани нееднократно, не успяваха да обяснят защо са избрали точно нея.

Още тогава се появиха съмнения за чистата работа на Василев и банката, в която е председател на надзорния съвет. Няколко години по-късно, вече започнаха да излизат много мръсни ризи на КТБ, и по специално на Василев.

3w1В сензационен материал, посветен на Цветан Василев и банката му, Капитал разкриват, че банкерът е отпускал десетки милиони левове несъбираеми кредити към фирми, които имат връзка с него. Така например някои от лицата, управители на тези фирми, са били служители на Василев, а фирмите, които управляват, по никакъв начин не биха могли да получат средства от такъв мащаб от коя да е друга банка, понеже не разполагат с никакво финансово или имуществено покритие, чрез което сумата да се възстанови при положение, че плащанията спрат. Само от КТБ могат да дадат информация, тези кредити обслужват ли се към днешната дата, но почти със сигурност отговорът, ако го има ще е негативен.

Според прочетеното до тук, моето лично и некомпетентно мнение е, че става въпрос за източване на влогове в банката по добре организирана схема, която е успявала да бъде прикривана поне три години – първият подобен кредит е бил отпуснат още през 2011г.

Колко други хора освен одитора Николай Орешаров са участвали в нея? Кои са били хората в БНБ, които е трябвало да надзирават такива огромни кредити и са се разписали по тях? Дано получим отговор на тези въпроси и дано хората, които са си оставили парите на влог в КТБ не съжаляват горчиво.