Любопитно

Поддържане на отлично физическо и психическо здраве – част 2

Важно е да бъдем здрави тялом и духом. Поддържането от висок тонус и възможността на мозъка ни да се справя с всяка ситуация, са свързани с няколко съвета, които е добре да спазваме. Всеки човек се справя индивидуално със стреса и напрежението си, но ако все още не сте намерили напълно своя начин, ви предлагам да прочетете следните редове.

Правилна диета и начин на хранене

Необходимо е да снабдяваме организма си с много плодове и зеленчуци и храни с високо съдържание на фибри. Трябва да избягваме мазни или прекалено сладки храни. Течностите се пият след около 30 минути след хранене, за да не се получи издуване на стомаха. Храната трябва да я дъвчем бавно и да не преяждаме.

Слънчеви бани

Умереното излагане на слънчева светлина е полезно за настроението ни, тъй като UV лъчите насърчават производството на серотонин. Освен с приятеn загар на кожата, ще се заредим с положителна енергия и мисли.

Творчество

Креативността насърчава умствената ни дейност и е отлична форма на лична изява, на самопознание и забавление. Трябва да си позволим от време на време да рисуваме на платно, да пишем кратки история, да практикуваме занаяти, да измисляме по нещо ново вкъщи, да пътуваме, да снимаме… Имаме толкова много варианти.

Упражнения за ума

Кръстословици, судоку, логически задачи – истинска тренировка за ума. Четенето също е решение, което ще ни помогне да избегнем ежедневните проблеми и, разбира се, да научим нещо ново. Трябва да практикуваме различни дейности, за да развием уменията си да не губим от мозъчния и физическия си капацитет.

Приоритизиране и организация

Трябва да бъдем организирани с времето си, за да не се достига до стресови ситуации. За тази цел е необходимо да се научим да приоритизираме нещата. Достатъчно е да обмислим собствените си възможности и наличните ресурси (материали и време) за всяка задача. Не трябва да се претоварваме, а да планираме почивки между задачите си. В ежедневието е добре да включим използването на органайзер и календар с дневен ред, който да следваме.

Не бива да забравяме, че умът и тялото ни са свързани, когато единият е щастлив, и другият е такъв. Нека даваме само най-доброто за себе си.