Любопитно

Поддържане на отлично физическо и психическо здраве – част 1

Всеки от нас в забързаното си ежедневие понякога се нужда от ръководството за поддръжка на физическото и на психическото си здраве. Както всеки двигател и всяка друга част от нашето тяло, мозъкът също изисква грижи. Ето някои съвети за поддържане на здравословно и трайно психично здраве, които ще ни спестя много главоболия за в бъдеще.

Достатъчно сън

Липсата на сън ни прави раздразнителни и мърморещи. Той е изключително важен за консолидирането на паметта, спомага за концентрацията, може да помогне за намаляване на симптомите на стрес и депресия. Но и да спим прекомерно не е здравословно. Затова трябва да намерим точните часове, необходими на тялото и съзнанието ни да се презаредят.

Трябва да се опитваме винаги да си лягаме по едно и също време и да следваме определена рутина. Не е добре да ядем много храна или да спортуваме непосредствено преди сън. Не е препоръчително да приемаме големи количества алкохол, тъй като това предизвиква сънливост в началото, но след това ни превъзбужда. Трябва да забравим за гледането на телевизия в леглото вечер, защото по този начин не позволяваме на мозъка ни да се изключи.

Редовни физически упражнения

Достатъчно е да тренираме около 3 пъти седмично. Физическите упражнения ни помагат като насърчават секрецията на ендорфини и серотонин, известни още като хормоните на щастието. Освен това активността е мощно средство за разсейване от притесненията и стреса.

Медитация

Тя тренира мозъка ни за по-лесно справяне със стресови ситуации, действа релаксиращо върху целия организъм и помага за самопознанието ни. Медитацията ни позволява да се съсредоточим върху настоящето и важното в момента. Чрез нея фокусираме вниманието си върху това, което ни заобикаля. Тя е и силно средство за трениране на правилното дишане и позиция на тялото.

Социален контакт

Задължително трябва да поддържаме връзка с приятелите и семейство си. Социалният контакт е свързан с образуването на окситоцин и невропептид, който създава усещане за щастие. Освен това социалната подкрепа е защитен фактор при много психологически разстройства и чудесна помощ в моменти на нужда. Споделяйте интереси, смейте се и се забавлявайте.