Lifestyle

Разликата между е-четец и таблет

Имаме персонални компютри, имаме лаптопи, смартфони и какви ли не още технологии. В последно време се появиха и четците за книги, и таблетите и не един и двама мои приятели се зачудиха кое от двете да си купят. Няма универсално правило, ereader-vs-tabletприятели! Зависи от това за какво ще ползвате устройството. Ще извлека предимствата на едното и на другото устройство, а вие преценете кое от тях ще ви е по-полезно. Най-общо казано…

Електронният четец се използва за четене на книги и по-големи обеми от текстове. Неговият екран е специално разработен, така че да не натоварва окото ви. Служи си с електронно мастило и няма абсолютно никакво излъчване на светилна. Следователно, за да използвате електронния си четец, ви е нужна външна светлина. Полезен е, защото побира големи обеми от информация не поради друга причина, а защото текстовите файлове по принцип са малки като големина, иначе градената му памет е по няколко гигабайта. Можете да нагласяте големината на шрифт, междуредово разстояние и т.н. Ако четете много, е-четецът е за вас.

Тъблетът е друга работа. Той е някаква форма на хибрит между смартфона и лаптопа ви. Компактен е, има повече памет и много повече функции. С него можете да снимате, да слушате музика, за гледате клипове, да играете игри, да показвате презентации и т.н. Купете си клавиатура за таблет и той става като джобен лаптоп, който да носите винаги с вас. Разбира се, по-бавен е от лаптопа ви, но е по-компактен и удобен при път. Неудобен е за продължително четене обаче, защото натоварва зрението много повече.