Lifestyle

Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна

Чували ли сте за тази книга?

Аз не бях, докато един приятел не ми даде да я прочета. Честно казано бях леко скептичен, защото не ми се четеше книга, чийто главен герой е на 100 години.

Когато видях корицата обаче останах разколебан. Прочетох, че книгата притежава 4 международни награди и е продадена в над 4,5 милиона екземпляра. Не е от ранга на „Властелинът на пръстените“, но все пак изглеждаше обнадеждаващо като статистика.

Затова реших да дам шанс на автора Юнас Юнасон и неговия 100-годишен персонаж Алан Карлсон.

И като генерален извод, след като прочетох и последната страница, е, че четивото е добро. Наистина добро! Имаше моменти, на които съм се смял с глас. А действието към средата така се завъртя в напълно неочаквана за мен посока, че ми увисна ченето. Не бих искал да издавам каквито и да е спойлери, защото наистина ви препоръчвам тази книга.

Няма значение дали сте на 16 или 116 историята ще ви допадне. Всъщност самата история проследява живота на този 100-годишен образ Алан Карлсон, който както се оказва е специалист любител по взривни устройства. Веднъж взривява собствената си къща по погрешка, след което животът го помита и го отвежда на четирите краища на света – Америка, Русия, Китай и др. Алан навсякъде се среща с тогавашните политически лидери, като с някои става първи приятел. Всичко е описано толкова детайлно и реалистично, че на моменти се чудиш: Да не би Алън Карлсон наистина да съществува и случилото се в световната история да е точно така, както е описано?