Lifestyle

За или против предбрачния договор?

След заветното ДА всичко се фокусира върху приготовленията за сватбата, емоцията и вълненията от всеки етап до настъпването на големия ден. Избор на рокля и костюм, място, покани за гостите и планиране не меден месец – в това романтично време никоя бъдеща двойка не се тревожи за последствията от евентуален развод.

Ако погледнем обективно обаче, няма как да се избегне фактът, че не е рядкост краят на приказката да свърши с развод. За голяма част от хората това означава разочарование и емоционална травма, придружени с физически последствия като загуба на имущество и други. Затова предбрачните договори все по-често навлизат и в живота на българите.

В брачния договор двойките сключват едно или повече споразумения, които се прилагат по време на брака и/или в случай на развод. Договорът може да бъде сключен не само преди брака, но и по време на него. Ако няма брачен договор, в случай на развод се прилагат правните разпоредби относно общото имущество и придобити печалби.

Основно бъдещите семейни двойки се договарят за общия режим на съпружеска собственост. Това в крайна сметка решава как се разделят активите, свързани с брака, след раздялата. Освен това евентуален иск за издръжка срещу съпруга може да бъде ограничен по размер и във времето. Могат дори да се определят условия, които лишават правото на издръжка.

Разбира се, тази тема не се приема лесно от всеки, но е по-добре да се обсъди преди сключването на брака. Защо? И двамата влюбени са положително настроени един към друг, желаят си само доброто. Доколкото преди раздяла, нещата вече изглеждат различно. Дори тогава обаче трябва да е възможно да се проведе разумен разговор. Независимо дали в домашна среда, където се чувствате комфортно или на неутрално място като кафене. Ключов е тонът, с който се води този разговор.