Lifestyle

Защо ни провокират БТВ новините?

Знаете ли по какво се познава качественият новинарски продукт? По това дали предизвиква реакции у аудиторията, било то позитивни или негативни. Ако зрителят активно участва в комуникацията, увлечен е от съдържанието, което му се предлага, а не слуша новините просто като фон, докато вечеря или домакинства, то тогава продуценти, репортери, оператори, монтажисти и водещи са си свършили работата. С други думи, ако спорите с телевизора, то зад отсрещната страна стоят професионалисти, защото са ви предизвикали да мислите, да вземете отношение, а не просто да превключите канала ядосани, че вашето мнение не е споделено.

Мислите ми текат в тази насока, защото моят баща много обича да си говори с телевизора, докато гледа БТВ новините. Тоя политик лъжел, ония министър нищо не разбирал, третият депутат само доносничил и така, докато ги оправи всички набързо.

Аз също гледам новинарския блок по BTV, защото ми допада широкотематичната им концепция: обзор на политическите, икономически, културни, социални и арт събития у нас и по света. Информацията е поднесена интелигентно, професионално и най-важното: стриктно се съблюдава излагането на всички гледни точки по даден проблем, така че аудиторията сама да реши на коя страна да застане.

btv_novinite_2508

Не ме учуди фактът, че във Facebook БТВ се радват на над 200 000 последователи, а при сравнително новия информационен сайт BTV News феновете са 60 000.

Принос за популярността на двете страници във Фейсбук има гледемостта на телевизията и нейното качество. Към днешна дата  социалните мрежи са лакмус, индексиращ какво се харесва на публиката и какво не. Рейтингът също илюстрира наглед какви са настроенията на зрителите. След като приблизително населението на един средно голям град в България открито е заявило симпатиите си към BTV във  Facebook, то тогава не бива да ни изненадва, че за март месец телевизията е на първо място по аудитория с 33% пазарен дял, следвана от Нова ТВ (17%).

До нови срещи, че станало 19ч вече. 🙂 Отивам да гледам новините.