Любопитно

Размисли за дигиталния маркетинг и неговата полза днес

размисли за дигиталния маркетинг

Пандемията и мерките, взети от правителството безспорно доведоха до много неочаквани последствия. Ако и вие сте като мен и досега се изненадвате колко фирми изобщо не стартираха дейност след като по-голямата част от мерките бяха разпуснати, тогава четете по-долу, със сигурност ще ви е интересно до какво заключение стигнах. Много браншове възвърнаха дейност, но не напълно, докато други сметнаха, че загубите им ще са повече от приходите. Изобщо бизнесът в страната, по мое мнение претърпя доста сериозен удар. Какво обаче означава това за дигиталния маркетинг и можеше ли благодарение на него, някои фирми да бъдат спасени? Стори ми се, че това е интересна тема и реших да задълбая, търсейки отговори.

Всички си намалиха разходите

Направи ми впечатление как първото нещо, от което повечето фирми решиха да спестят пари бяха рекламите и маркетинга. Тези, които намалиха рекламите и заложиха повече на органичен трафик, постъпиха правилно, за да свият разходите за известно време – на същото мнение са и от trafficnews.bg. Тук обаче според мен има нещо недоизяснено, ако даден уеб сайт никога не се е справял добре с показването си органично, то той намалявайки рекламите си, няма да бъде изобщо посещаван. Това ме води към идеята, че само уеб сайтовете, които по-рано са имали някаква добра SEO оптимизация са успели да се справят по време на пандемията.

Безспорно, дигиталният маркетинг носи повече ползи за един бизнес, отколкото традиционния днешно време. В Offnews.bg са изготвили цял списък с причини – по-добра възвръщаемост на вложените суми, лесно постигната известност, възможност за бързо коригиране на различните рекламни кампании, ясна проследимост на резултатите, по-добро сегментиране на аудиторията и др. Всички тези неща безспорно задминават ефектите, на които е способен традиционния маркетинг. Въпреки това обаче, дигиталният маркетинг няма да помогне, ако настъпят тежки време за компаниите и те тепърва започнат да разработват стратегия. Както и в останалите сфери на маркетинга, така и тук, липсата на подготовка и ясна идея ще доведе до провал. И ако се върнем за секунда назад и си припомним различните механизми на пазарната икономика, то ще забележите, че и в този случай важи правилото, че тези, които са по-подготвени, успяват да изкласят. Може би това е и условието за устойчиво развитие през идващата зима – добата подготовка и структурираната маркетингова стратегия.