Lifestyle

Нужни са ни самочувствие и самооценка

Време ни е да сме повече националисти! Вижте англичаните, които са вирнали нос и с прочутото си самочувствие крачат напред – имат си стил и традиции и си ги следват. Дори не ги интересува, че цялата им система е наопаки… буквално! (Вижте им колите и пътищата!!). Ето ги и немците – националисти до последната капчица кръв. Тези, с които съм разговарял лично си имат чувство за ред, за място в живота и никога не роптаят за повече, отколкото притежават.

Това ни липсва на нас българите – самочувствие и самооценка. Ние само се оплакваме и все от нещо се срамуваме. За гордост имаме хиляди причини – и история, и културно наследство, и природа. Представяте ли си какво щеше да стане, ако живеехме малко по-на север или малко по-на юг. В единия случай щяхме да плащаме повече за отопление, в другия можеха да ни полазят куп отровни твари. Има млади страни, които тепърва прохождат в икономическо отношение, но пак се пъчат горди пред света, че си имат вече своя територия. А историята ни е пълна с герои и велики ханове и царе. А за комунизма – място за срам не виждам – случило се е и толкова. Доскоро живяхме така…

increase-confidence-banner-1-w640Другото е чувството на самооценка. Всеки германец си знае мястото. Един обикновен работник никога няма да си купи мерцедес, какъвто кара шефа. Може и да има пари, но като човек от по-ниска социална прослойка ще си купи опел или форд и остатъка ще задели за черни дни, ще пътува със семейството или ще пообзаведе дома си. Това, според мен, е разковничето на цялата ни българска демокрация. За да върви икономиката ни напред трябва българинът не да мисли за свободия, а да е разумен и прагматичен. Два ключа за цялостната ни промяна в мисленето, а с нея и края на всеобщата ни интровертна и екстровертна криза.