Lifestyle Любопитно

Биотехнологични решения от Насекомо

Чрез биотехнология се усъвършенстват или разработват определени продукти, като за целта се използват технологии в живите организми. А знаете ли, че още през Античността биотехнологичните процеси са присъствали в ежедневието на хората? Днес приложението им е още по-разнообразно и ако се поинтересуваме как се произвеждат някои жизненоважни продукти, отговорите могат да ни изумят.

Такъв пример е получаването на протеини от ларви на насекоми. Този процес лежи в основата на дейността на биотехнологичната компания „Насекомо“, чийто демо производствен център се намира край софийското село Лозен. Интересното при тях е, че се специализират в развъждането на специален вид насекоми – black soldier fly (черна муха войник), които носят името на своя откривател – генерал от Френската армия. Този вид мухи нямат уста, а необходимите за жизнения си цикъл хранителни запаси трупат, докато са ларви.

Във фермите за отглеждането на насекомите (BSF farm) се използват остатъчни продукти като бирена мая, трици и вода, с които се захранват. Те достигат зрялост около пет пъти по-бързо от другите насекоми, използвани за фураж, а самите ларви се преработват и от тях се произвеждат протеиново брашно, биологична тор и масло от протеини. Тези продукти се използват като главни компоненти за храна за животни, за фармацевтични и козметични продукти, за фураж и за биотор в земеделието.

Ако ви е интересно как се случват процесите за развъждане на ларви, в сайта на Nasekomo ще откриете подробна информация и интересни презентации. От това, което аз разбрах, дружеството залага на принципа „затворена стая в затворена стая“. Или иначе казано – пространство, което е плътно затворено от всички страни и което, от своя страна, се намира в затворена зала без прозорци и с високо ниво на био сигурност. Заедно с това, демо центърът на „Насекомо“ е проектиран с вентилационни и климатични системи, а озонираща система с UV тела гарантира пълното отсъствие на неприятна миризма.

Изводът, който направих за себе си, е, че биотехнологичните решения, които предлагат дружества като българския стартъп „Насекомо“ са устойчивото бъдеще, от което се нуждаем за по-добър и пълноценен живот.