Lifestyle

Пари на вятъра

Факт е, че парите са движещ фактор в живота на хората. В периода на постоянно нарастващата инфлация обаче, трябва да се замислим как и за какво харчим спестяванията си. Резултатът може да ни изненада и то не положително. Много от нас биха осъзнали, че почти всекидневно дават парите си на вятъра. Чували ли сте за този израз? Буквално означава, че харчим много, необмислено и напразно. В тази връзка попаднах на интересна статистика, която определя най-честите и безсмислени харчове. Ако ви е интересно, прочетете следващите редове и споделете мнението си – така ли е наистина?

Всички сме се изкушавали да купуваме неща, които са на разпродажба, мислейки си, че по този начин пестим пари и сме попаднали на добра инвестиция. Всъщност това е нож с две остриета, защото закупувайки намалена стока, която не ни е нужна в момента, влизаме в преразход. Ето защо финансовите консултанти съветват преди да предприемем подобно действие, да изчакаме едно денонощие. Така има шанс първоначалното вълнение и емоции да изчезнат и да мислим на трезва глава.

Друго, което ни вкарва в преразход, е излишният абонамент. Много често се случва да се регистрираме за бюлетини или безплатни версии на определени продукти. След като изтече гратисният период обаче, много от нас забравят да се откажат, като по този начин ни се начисляват месечни такси за неща, които реално не искаме или не използваме. Затова е добре да следим стриктно месечните си разходи и да анулираме всякакви странични разходи.

Ако темата ви е допаднала, ще я продължим. До тогава очаквам да споделите мнението си или за какво още хвърляме парите си на вятъра.