Uncategorized

Геймърството психично разстройство или хоби?

Учени установиха, че геймърството прилича много на наркотичната и алкохолна зависимост.

Много родители се карат на децата си, заради играенето на игри на телефона, таблета или компютъра. Оказа се, че в някои случаи са абсолютно прави.

Доктор Владимир Позняк, участник в Департамента за психично здраве и злоупотреба със субстанции C3O, съобщи тази нова диагноза.

Естествено, не всички, които играят компютърни игри са хора с психични разстройства.

Случаите, в които геймърите са стигнали до там, че пристрастяването вреди на тяхното емоционално, социално или физическо състояние, ще бъдат разглеждани по-обстойно от специалисти, за да се установи дали може да се говори, за такъв вид отклонение.

Играенето на игри може да бъде и позитивна дейност. Много хора използват този механизъм за справяне с тревожност или депресия. Затова и диагностицирането на това разстройство не трябва да се прави лекомислено. В крайна сметка, всяка една дейност, която е в прекомерни количества, може да се счита за вредна, ако засяга някой аспект от живота на човек.

Има случаи, в които дори прекаленото спортуване се оказва фатално, както и диетите, солариума и всичко, което не е балансирано.

Доказано е, че дори работохолизмът, може да се счита за вреден.

За да сме най-полезни на себе си е наложително да водим разнообразен  и добре балансиран начин на живот.

Човешкият организъм не е устроен да прекарва дни без никаква физическа дейност и то пред компютър. Може би след години, тялото ни ще еволюира и бездействието няма да му се отразява, но това ще стане след десетилетия.

В наши дни създаваме изключителни технологични иновации, но физически страдаме, защото телата ни няма как да се променят с такава скорост.

Затова единственият начин да се чувстваме добре е като се съобразяваме.