Любопитно

Има ли Формула на успеха в олимпиадите?

Здравейте! В началото на предстоящата 2022-а ще се проведат XXIV-те зимни олимпийски игри. Въпреки обстановката, в която се намираме в световен мащаб, спортистите ще се състезават за своята и честта на страната си. Това ме накара да се замисля какво всъщност им дава мотивация и сили. Така попаднах на резултати от изследването Психология на успеха. Информацията е на база няколко поредни олимпиади и учудващо, резултатите са почти неизменени. Значи ли това, че съществува Формула на успеха? Нека всеки от вас прецени, запознавайки се и с данните по-долу.

На въпроса кои са факторите за успех, близо 30% от спортистите смятат за най-важните качества постоянство и амбиция, за над 20% това е природен талант, а за 10% е решителност.

Освен физическите качества, суеверията, оказва се, също играят роля в нагласата на спортистите. Над 55% от тях са съгласни, че ако се чувстват добре, значи ще се представят добре. Над 40% винаги обличат определена дрех и то по един и същи начин. 35% признават, че имат ритуал преди състезанието, 23% носят талисман за късмет, а 25% работят с позитивно мислене.

Не на последно място, феновете също имат своята определяща роля за успеха на своите любимци. Малко над 90% от спортистите смятат, че подкрепата на публиката е равна на успех.