Uncategorized

Упражнения за арт вдъхновение (част 1)

Ако искаме да направим мускули, тренираме или вдигате тежести. Ако искаме да станем по-бързи, започваме да спринтираме. Ако искаме да бъдем по-гъвкави, се разтягаме с упражнения. Същия принцип следва и креативността. Най-добрият начин да развием творчеството си е с няколко упражнения.

Нека разгледаме творчеството като мускул. Като такъв, той също се нуждае от тренировка. Ако се опитваме да влезем в контакт със своята муза, нека помислим за някоя тренировка.

Не винаги имаме контрол върху това, кога ни връхлита креативността. Нещата се усложняват допълнително, когато се намеси думичката „трябва“ – трябва да пиша в блога си, трябва да завърша тази картина или фирменото лого – това носи допълнителен натиск и вместо вдъхновение, получаваме напрежение.

Затова е хубаво да си отделим време за творчество и да мислим за него като за „време за обучение“. Създавайки време за себе си, в което можем да създаваме без очаквания или крайни срокове, ние си даваме пространство за творчество.

Може да отделяме по няколко часа седмично, за да изследваме безусловно креативното си мислене. Без да се чувстваме длъжни, че трябва да се съсредоточим върху нещо определено. Нека напуснем зоната си на комфорт и да експериментираме. Да пуснем музика, да си налеем чаша вино и да излеем на белия лист или платно всичко, което ни идва отвътре в този момент.

Освобождаването на творческите мускули от стрес и безпокойство може да бъде идеалният начин да започнем отново, когато се чувствате наистина вдъхновени.