Lifestyle

Къде са най-високите цени на квартири?

Да живееш под наем в София е едно, в Пловдив друго, в Стара Загора трето. Варна и Бургас съвсем не ги броя.

Като цяло квартирите са по-скъпи там, където има по-голям наплив на хора и съответно по-голямо търсене.

student_accommodation_1Ето например София изобилства от университети и наплива на студенти е много голям. Освен Студентски град квартирите почти навсякъде изискват съквартирант или двама. Не че са чак толкова непосилни, но и не са никак евтини. Хазаите знаят много добре, че младите търсят добри условия и държат цените високи, тъй като алтернатива няма. Доловима разлика има само при най-отдалечените квартали, където търсенето е слабо. В София един приемлив наем за апартамент с дневна, хол и кухня е 400 – 450 лева. Съответно и на горе. В Пловдив горе-долу положението е същото. Разликата е от 50 до 70 лева.  Град като Стара Загора обаче, само с Тракийския си университет, не е чак толкова популярна дестинация за студенти, нито пък има чак такова търсене. Цените там падат.

Варна обаче е на другия полюс. Заради морския климат ли, заради бриза ли, не знам, но главите на хазаите са тотално размътени, тъй като квартирите са по-скъпи. Обяснението е, че като цяло там и стоките в магазина са по-завишени.

Не съм експерт и честно казано не разбирам много от ценообразуване или наемообразуване. Но със сигурност тук знам, че да живееш на квартира е една доста сериозна финансова стъпка и трябва да си готов за нея.