Lifestyle

Когато мечтата се превърне в реалност – рали Дакар

Рали Дакар е многодневно офроуд състезание, което се провежда всяка година и в него взимат участие, както професионални състезатели, така и аматьори, любители на екстремните изживявания. Мнозина са се впускали в надпреварата през годините от създаването ѝ през 1978-а. Създател на ралито е Тиери Сабен, който година по-рано, участвайки на рали Абиджан-Ница, се губи с мотора си в либийската пустиня. Така му идва идеята, че подобен тип надпревара ще бъде особено атрактивна, както за участниците в нея, така за публиката. Година по-късно, на 26 декември ,е даден старт на първото състезание рали Дакар. В него взимат участие 182 ентусиасти, а трасето е дълго 10 000 километра, като преминава през Франция, Алжир, Нигер, Мали, Горна Волта и Сенегал. Няколко българи взимат участие в надпреварата през годините, като най-доброто родно представяне е това на Орлин Алексиев през 2013-а година.

Интересното при Орлин Алексиев е, че той всъщност е общински съветник в Столичен общински съвет. Заема и други отговорни длъжности в управлението на София като председател на Съвета за управлението на Специализирания общински приватизационен фонд, председател на Постоянната комисия по финанси и бюджет на Столичния общински съвет и член на Постоянната комисия по икономика и собственост на Столичния общински съвет.

Орлин Алексиев не е първият участник на рали Дакар, чиято професия по никакъв начин не е свързана с автомобилните спортове. Редица популярни личности са заставали на старта на надпреварата. Сред тях са имена като Албер II, принц на Монако, Каролина Монакска, принцеса на Хановер и сестра на Албер ІІ; Марк Тачър, син на Маргарет Тачър, Жан-Пол Белмондо, Джони Холидей, Раймон Копа и много други.

За мен това е една дългогодишна мечта, която благодарение на българските участници в надпреварата, отчасти се осъществи. Защото съм почитател на рали Дакар откакто бях малък. Обичах да наблюдавам сблъсъка между природата, технологията и човешките умения. Винаги ми е било страшно интересно да наблюдавам как тези мощни машини, управлявани по умел начин, успяват да преодолеят сериозни препятствия и да преминат всякакви пресечени терени. Още от дете си представях какво ли би било ако аз бъда на мястото на пилотите. Да маневрирам сред пясъчни дюни, кал и камъни.

Беше голямо щастие когато първите българи (Петър Ценков и Тодор Христов) застанаха на старта на престижната надпревара през 2011-а година. Те се състезаваха с АТВ-та. Но истинско силното вълнение беше когато Орлин Алексиев и Пламен Николов записаха най-доброто българско представяне в рали Дакар до момента – 17-то място в класа и 61-во в генералното класиране, защото за първи път българи се състезаваха с автомобили.

С това тяхно постижение моята мечта отчасти се сбъдна. Сега искам да имам възможността и лично да изпитам всяка капка адреналин, която протича през тялото на един състезател в надпреварата.