Lifestyle

Колко съзвездия има на небето?

syzvezdija_ophiuchus_and_serpens_picХващам бас, че повечето от вас не знаят тези любопитни факти, които ще ви споделя.

Астрономията е една от най-старите науки. Още от дълбока древност звездните тела са били свързвани във фигури, за които били създавани редица истории. Съзвездията са били десетки – оформени в групи по различни легенди. Понякога дори възниквали спорове кои звезди към кои съзвездия принадлежат. Едва през 20-те години на миналия век Международния астрономически съюз класифицира цялата информация и официализира общо 88 съзвездия, които се виждат от Северното и Южното полукълбо, като запазва на повечето традиционните гръцки наименования.

Любопитен факт е, че в Северното полукълбо, особено в Средиземно море, където корабоплаването е било много развито, са се зараждали множество митове и легенди, базирани на политеистичната религия за боговете на Олимп. В Южното полукълбо обаче астрономията не е била разглеждана като корабоплавателен ориентир. Затова древната звездна карта там е изработвана на друг принцип. Имали са значение отделните звезди като яркост и разположение на небосвода, отколкото оформянето им в различни божествени елементи. Затова звездните групи от Южното полукълбо носят имена, присъщи на мисленето на човека в по-съвременния свят. Типични примери са компас, южен триъгълник, часовник и други.

Гърците определено не са имали друга по-важна работа, като това да си проверят известията във фейсбук или да изгледат последния сезон на “Отмъщението”, затова са прекарвали много време  в съзерцание на нощното небе. И тъй като гениалната човешка мисъл, все още не била създала промишлените фабрики, кристалният въздух е позволявал страхотна гледка към небосвода. Какво е предизвикало обаче митовете за раждането на различните звезди и това те да се разпространят сред тогавашното население с такава вяра е загадка за историците. Главно действащо лице в повечето случаи е Зевс, който имал десетки деца от смъртни жени по цялата позната земя. Честите сблъсъци на разярената Хера с децата или жените му са раждали по някое и друго съзвездие.

Една от много описателните книги в това отношение е на Ангел Бонов, която за съжаление се води вече антикварно издание и може да бъда открита единствено в кашоните на букинистите или в интернет. Ако попаднете на това четиво – не го пропускайте. Това е дълго събиран труд, който ще ви помогне да надзърнете отвъд познатите ви представи за гръцкото мислене. Любопитна е с историите и изображенията си.