Lifestyle

Язовирите преливат, заплашват ни наводнения!

planet EarthВсяко малко дете, тръгнало на училище, има основни познания по география. Знае, че най-пълноводни са реките през пролетта и есента и знае каква е причината за наводненията и свлачищата. Родните политици обаче, или не са били на училище, или наистина, ама наистина саботират държавата ни. Така и не се научиха да затегнат контрола върху изпускането на язовирите през месеците март и април. Така и не се научиха да залесяват териториите, които вече са минали със страшните си дървосекачки, така и не се научиха да почистват коритата на водните басейни.

Дори се питам дали изобщо, след инцидентите от последните години, някой е помислил да предприеме някакви мерки или пак ни очакват злощастни дни. Този уикенд пътувах из Стара планина и видях препълнени язовири и реки с повишени нива. Че защо някой да се погрижи? Нека си вали, нека хората страдат, пък ние ще докладваме пред Еврото за авариите и ще дръпнем някое и друго милионче за бедствени ситуации. И после гледай как настъпва едно усвояване. Лесна работа! А за връщане кой ти мисли? След 10-15- 20 или повече години я са на власт, я не са. Ако стане напечено, с натрупаното богатство лесно могат да се изнесат и да си живуркат охолно, където си поискат – в Европа, Азия или Америка.

Мисля си, че това политическо безхаберие трябва да приключи. Ако изобщо нещо се прави по въпроса, нека медиите не си държат микрофоните и тефтерите да не казвам къде в търсене само на сензации, а да оповестят и добрите новини, че да информираме обикновените хора и да видим кой депутат действително прави нещо за държавата си. А в това медийно затъмнение, в което ни държат, се създава много неприятно впечатление, което кара хора като мен да списват нещастни статии в блоговете си, с опасенията, че ако нещата в родината ни продължават да се развиват в тази насока, няма да остане млад човек, който да иска да живее в тази мизерия и да се бори с корупцията и бюрокрацията. Не че тях ги няма навсякъде по света, но у нас са направо оскърбително благополучно еволюирали.