Любопитно

Машините заменят ли хората?

Напредъкът на дигитализацията оказва влияние върху живота ни от много години. Не е изключено, че изискванията към професиите ще се променят. Докато дигитализацията замества някои професии, други области ще процъфтяват.

В тази връзка попаднах на интересен анализ върху Доклад за бъдещето на работните места, публикуван от Световния икономически форум през миналата година. Той предлага поглед върху работата на бъдещето. Този доклад разглежда и безспорните ефекти на дигитализацията върху професионалния свят. Като част от проучването са анкетирани компании, от които над 40 процента планират да намалят работната си сила поради напредване на технологиите.

Според допълнителни анализи, изглежда реалистично до 2025 г. машините да поемат поне толкова работни стъпки, колкото и самите хора. Това означава, че машините все повече ще поемат множество рутинни задачи.

Напредването на цифровизацията не води непременно до безработица. Работодателите обаче са принудени да следват тенденцията на времето. Следователно хората трябва да придобият умения, които машините не могат. Въпреки автоматизацията, в резултат на това хората няма да останат безработни. Предлагат се работни места с бъдеще.

Появяват се нови професионални области, които служителите се учат от нулата или с които се запознават като част от преквалификацията. Докато някои бъдещи работни места вече са известни днес, други професии ще се развиват само с времето.

Появяват се нови професионални области, защото големите технически разработки автоматично изискват нови работни места. Следователно може да се предположи, че специализацията ще става все по-необходима в бъдеще. Намираме се в бързо развиващо се време, което включва постоянни промени и отново и отново предизвиква професионалистите.