Lifestyle

Открий Амулиани – нова островна дестинация в Гърция

Малкият гръцки остров се намира само на една ръка разстояние от България.

Как се стига до там? Първо се отправяте към село Трипити на ръкава Атон на Халкидики и  от там се качвате на ферибота. След 20 минути ще сте на Амулиани.

Хубавото на Амулиани е, че за разлика от много други острови, той е малко познат на чужденците и се посещава и обитава основно от гърци. Това придава автентична гръцка атмосфера и го прави много приятна дестинация. Природата на острова е сякаш непокътната, а водата е кристално чиста. Всички почитатели на къмпинги и водни спортове, определено ще имат на какво да се насладят.

Ако си носите или си наемете каяк ще може да направите пълно кръгче на острова за половин ден, разбира се с почивката за обяд. Друг готин вариант е да си вземете под наем моторна лодка, с която ще го обиколите за около час.

Как е изглеждал Амулиани преди 100 години?

Интересен е фактът, че тогава Амулиани е бил част от монашеската държава Атон и островът е бил обитаван само от няколко монаха, които са се грижели изцяло за неговата поддръжка. Имало е много маслинови насаждения и стада овце. По-късно островът е бил предоставен на бежанци от Мала Азия, които са били основно рибари. Днес малкото китно островче Амулиани има около 600 постоянни жители.

На Амулиани може да намерите както спокойствие, така и забавление. Има няколко младежки къмпинга, на които забавленията продължават до ранни зори. Ако пък искате да отпочинете по-добре се настанете  в някой от крайбрежните хотели.

Препоръчвам Амулиани на всеки, който иска да се наслади на красива природа, вкусна и свежа храна и кристално чиста вода!