Lifestyle

Персеидите или Сълзите на Св. Лаврентии

В миналото в Западна Европа народите, които наблюдавали августкият звездопад, са го наричали “Сълзите на Св. Лавренетий”, поради съвпадението с празника на светеца в католическия календар. Това уникално красиво явление е било приемано като божествен знак и белег, че е нужно смирение.

пеrseiditeДо днес запазено по цял свят е вярването, че когато видиш падаща звезда на хоризонта трябва да си пожелаеш нещо и то ще се сбъдне. По тази идея са по-скоро увлечени жените, но съм хващал не малко мои приятели от мъжки пол да наблюдават небето, когато се е случвало да сме навън в този период на годината, и ако видят метеор, да движат устни.

Желанията са нещо чудесно. Но винаги съм ги смятал за нож с две остриета, така да се каже. В това отношение смятам, че ние хората имаме способността да се свързваме с онова глобално информационно поле на Вселената и да изпращаме послания. Не случайно хората са казали, че когато искаш нещо много силно, то ще се сбъдне. Просто защото човек е склонен да си повтаря на ум един и същи рефрен, да се стреми към нещо с цялата си същност и да го постигне. Нима на този принцип не действат и молитвите. Не случайно самият акт на отправяне на молба към Всевишния е нашепване на думи и изпращането им към Космоса.

Тогава желанията са нещо чудесно. Но защо казвам, че са много опасни? Защото понякога човек трябва много да внимава какво си пожелава, тъй като искането му може да бъде уважено и да му се случи дословно. А това в някои случаи може да предизвика голямо объркване. Ако например един мъж копнее за любов и си пожелава в живота му да се появи и да обикне “страхотна жена”, може на пътя му наистина да се изпречи жена, която обаче го плаши с поведението си ( от корена на думата “страх” – “страхотна”) и едновременно с това го привлича, но без тя да отговаря на чувствата му. Без да искам да придавам негативност на статията си ще кажа само, че жаленията, които ще отправите към Вселената, трябва да бъдат много добре обмислени и словесно точни. Ето ви пример: “Бих желал да срещна най-сетне предопределената ми половинка от противоположния пол и да сме щастливи заедно в своята взаимна и споделена любов”. Нарочно използвах израза “половинка от противоположния пол” , тъй като не знам дали ти читателю, който четеш статията ми в този момент, си мъж или жена. И използвах думата “предопределен/а”, тъй като вярвам, че за всеки от нас Вселената е предопределила партньор в живота. Някои имат късмета да срещнат своята половинка в по-ранна възраст, а други се налага да почакат малко повече.

Каквото и да ви е драснато там горе, знайте, че то си е само за вас и рано или късно ще се случи. Надявам се това да е за добро. Междувременно можете да гледате Персеидите, които украсяват с гирлянди небето в средата на август, и да си мечтаете за бъдещето.

Тази вечер – 13 август, е пикът на активност на метеоритния поток. Така че идете на високо, на чист въздух, далеч от светлинното замърсяване на градовете, и се насладете на гледката.