Любопитно

Ползата от свиренето на музикален инструмент

Мисля, че на всеки рано или късно му се случва да му хрумне щурата идея да се научи да свири на музикален инструмент… дори и да няма кой знае какъв музикален талант. Ето, че и в моят живот дойде този момент. Сега ще ви разкажа за някои от ползите от това мое бъдещо начинание (освен че ще надуя главата на съседите).

Подобрява паметта

Има безброй изследвания, които свързват музиката и свиренето на инструмент или пеенето с по-остра памет. Факт е, че изучаването на музика (и всички нейни елементи, като шифри или партитури) упражнява паметта и подобрява представянето в училище и на работа.

Предимства на двигателната координация

Активирайки различни области на мозъка, свиренето на инструмент също действа директно върху двигателната координация. Мозъкът трябва да трансформира това, което чете в резултати – в движения на пръстите и / или дишане. С времето двигателната координация се усъвършенства все повече.

Подобрява концентрацията

Способността за поддържане на фокус и концентрация също е полза от изучаването на музика, която помага при изпълнението на ежедневните задачи, независимо дали в училище или на работа. За да свирите на инструмент, от основно значение е да запазите вниманието си върху музиката и с времето това упражнение става част от рутината и започва да се проявява и в други области от живота..

Намалява със срамежливостта

Дори за онези, които не свирят или пеят пред публика, честите упражнения придават повече пъргавина и правят хората по-малко срамежливи. Освен това подобрява способността да изразявате себе си и да освобождавате чувства и емоции. Допринася също за положителното самовъзприятие (което е важна стъпка за тези, които искат да станат по-уверени).

Облекчава стреса, депресията и безпокойството

Слушането на музика влияе на невротрансмитерите и кара тялото да отделя хормони, свързани с чувството за удоволствие, като серотонин и допамин, което помага на борбата със стреса. Когато изучавате музика, този процес може да бъде още по-интензивен. Затова уроците по музика са посочени като помощно средство при лечението на тревожни и депресивни разстройства.

Може да предотврати загубата на слуха

Проучване на канадския изследователски институт Ротман сравни хора на възраст между 18 и 90 години, които свирят на инструменти (сред тях професионални и любители музиканти) с хора, които никога не са свирили на инструменти. Според изследването тези, които имат навика да свирят на инструмент, имат по-голяма способност да компенсират загубите на слуха, които възникват с възрастта. Това се обяснява с начина, по който музиката развива когнитивните функции.