Lifestyle

Сериалът "Викинги"

Гледам сериала “Викинги” още откакто тръгна първия му сезон. Беше ми любопитно да видя за какво става въпрос и трябва да ви кажа, че интересът ми към него не е спаднал и до днес. Вече сме на трети сезон с обещания за четвърти догодина, а аз съм все по-запален по историята за Рагнар Лодброк, животът на викингите и Средновековна Англия.

Предупреждавам, че ако не сте попадали на този сериал до сега, може да сметнете някои сцени за твърде тежки. Историята е пропита с кръв и ти качва адреналина осезаемо. Аз обаче не съм фен на “Викинги” само заради бойните сцени и добрата актьорска игра. Харесва ми най-вече идеята за документалност на събитията. Далеч съм от мисълта, че показаното е реално случило се, но ни дава добра представа за това какъв е бил животът на скандинавците в епохата на ранното Средновековие и как са протичали набезите им към Англия.

Дори си направих труда да потърся допълнителна информация за главния герой Рагнар Лодброк. Оказва се, че в действителност той е легендарен образ от датската митология. Няма доказателства за съществуването му, но аз пък винаги съм смятал, че във всяка легенда има частица истина. Според преданието Рагнар е живял през IX век и бил митичен войн, който превзел Париж през 845 г. Има и герои в сериала, за които със сигурност се знае, че са били реални исторически личности. Тях обаче ще оставя на вас да откриете и ще се радвам, ако ми ги споделите в коментар.

Иначе ви желая приятно гледане, ако съм успял да ви привлека на страната на викингите!