Lifestyle

Боговете в древногръцката и римската митология

Може би сте забелязали, че имам изявен интерес към митологията и малко по-специално към гръцката митология. Преданията и легендите на някогашните народи, породени в следствие на политеистичните им вярвания, винаги са ми били интересни и чисто любителски съм се интересувал по темата. Затова ми стана любопитно до къде се простират приликите и разликите между древногръцката и римската митология. Винаги съм знаел, че си приличат, но изведнъж се запитах колко точно си приличат.

Едва ли ще ви изненадам, като кажа, че древногръцката митология е много по-богата и по-древна. Митологията на някогашната Римска империя неминуемо е свързана с нейната история. И ако случайно ви убягва годината, позволите ми да на направя следните уточнения. Легендата за Рим започва с Ромул и Рем, основателите на града. Ромул бил първият от 7-те царе, управлявали в периода от 753 г. пр.н.е. до 510 г. пр.н.е.  В периода от 508 пр.н.е. до 27 пр.н.е. говорим за Римска република, която по времето на Октавиан Август прераства в Римска империя. Нейното западане е около 480 г., след което различни страни се възприемат за нейни приемници.

she-wolf-suckles-romulus-remusТака. Какво се случва с митологията? Има митове като тези за Ромул и Рем, които са типично римски. Все пак не откривате ли някаква прилика между вълчицата, която е кърмила тях, и Амалтея (също вълчица), с чието мляко се хранил Зевс като малък? Между другото съществува теория, че Ромул и Рем всъщност били синове на древногръцкия герой Еней.

По-осезаеми обаче са приликата при боговете в религиите на Древен Рим и Гърция. Всички по-главни божества са взаимствани, но просто с различни имена. Така например Зевс приема името на Юпитер, а Хера . това на Юнона. Посейдон е преименуван на Нептун, Хадес на Плутон, Арес става Марс, Афродита – Венера, Хефест се подвизава като Вулкан, Минерва е богинята на мъдростта Атина, а Веста се грижи за домашното огнище, подобно на Хестия. Диана е богинята на лова, каквато е Артемида, а Бакхус е всеизвестния ни любител на виното Дионис. А има ли нужда да обяснявам връзката между Амур и Купидон? Всъщност скромните ми наблюдения сочат, че древногръцките божества и митични образи са далеч повече отколкото римските. Като доказателство за това ще посоча, че в римския пантеон постепенно се включвали гръцки богове, което нямали римски еквивалент – като Аполон например.

Любопитното е също влиянието на други митологии освен тази на гърците. Така например бог Янус, който е родоначалник на всичко, се смята, че има нещо общо с етруския бог Ани. Янус се изобразява с две лица от двете страни на главата му и на него е кръстен между другото месец януари. Има сведения също така, че в течение на времето в Рим проникнали и вярвания от Египет с култ към Изида и Озирис.