Lifestyle

Знаете ли тези емотикони?

“Емотикон” е сравнително нова дума. Едва ли е по-стара от “чат” или “никнейм”. Ако мислите, че не съм прав, питайте баба си за някоя от тях и вижте какво ще ви отговори. Моята не можа да ми каже нищо, което да е дори близо до истината.

А замисля ли сте се защо се наричат точно емотикони? Има си логично обяснение за тази дума и преди да отговоря, ще ви оставя да поразмишлявате. Едно, две, три… времето ви за мислене изтече.

Думата “емотикон” всъщност е комбинация от две други думи. Първата е еmotional, което от английски език означава “емоция, чувство”. Втората е icon, като произхода на думата е от латински, но и на английски език е със значение на “икона”. Така от комбинацията между тези две части на речта се получава нещо ново – “емотикон”. Това е някаква иконка, знак, комбинация от символи, които пресъздават дадено усещане. Използват се в писменото и най-вече в непринуденото писмено общуване и компютърноопосредствената комуникация или опосредствена от друго електронно устройство комуникация.

Предполагам, че всеки от вас познава и използва емотиконите за усмихване, намигване, целувка, изплезване, учудване и т.н. Има обаче някои по-слабо известни, които искам да ви споделя. Надявам се да ви бъдат интересни и забавни, защото за мен бяха именно такива.

mPH2Z20oG1SknDYIm9gAPg*\0/* - мажоретка

=:o] – Бил Клинтън

*<|:-) – Дядо Коледа

5:-)  или ~:-\ - два емотикона за Елвис Пресли

//0-0\\ – Джон Ленън

@}-;-'--- @>-->--  – роза

Примери и комбинации има много, но тези бяха най-забавните за мен. Ако искате още, просто потърсете из нета. Със сигурност ще намерите неочаквани резултати.