Lifestyle

Когато Сталоун ти казва: България е мястото! – очакваш бомби от небето

bulgaria_travel_logoПохвално е усилието на творците, наети от Министерството на туризма, вложено в направата на една по-необичайна и по-различна реклама на България. Действително се е получило нещо интересно, но то е всичко друго, но не и видео, което да представя достойнствата на страната ни пред света. По-скоро на снимачните площадки на Бояна Филмс и ниските наеми на терени (или каквото е там).

Не можем да отречем, че клипът е добре сниман и добре конструиран, но кадрите от родината ни като че ли отсъстват. Къде са морските брегове, къде са Пловдив, Велико Търново, къде са Рила и Пирин? Виждаме София, пак София, Витоша, едно езеро, една гора и … фонът зад актьорите. Ако съдим по камъните зад Антонио Бандерас и  Силвестър Сталоун, много лошо за България.

Идеята да се покаже, че у нас има много мили хора и големи професионалисти отново е добра, но по всичко личи, че фокусът отново е изместен, тъй като актьорите говорят за това как са посрещнати в киноцентъра и как са работили с българските екипи. Което не е България!!!

Гледайки отново и отново клипа… някак у мен не се надига чувство за гордост, а едно странно усещане – все едно всичко у нас е толкова евтино, сякаш рекламираме кинопарк на Балканите – Балканивууд… нещо изкуствено, някаква местна атракция.  А милото ни отечество остава някъде там – едно абстрактно понятие, за което всички говорят, но никой не вижда.

Вече предполагам за подигравателните усмивки на чужденците, които ще гледат рекламата. Продуцентът Лез Уелдън казва, например, че в България могат да се снимат всякакви филми – екшъни, трилъри, исторически, ромамнтични… И се чудя какво послание може да е това? Към филмовия бранш – ясно: “Елате и снимайте в България!”. Но към туристите? “Елате и се запишете за статисти на филмовата площадка” Или по-скоро: “Ако летувате в България,  можете евентуално да видите Арнолд Шварценегър!”

Прочетохте достатъчно: Вижте сега и КЛИПА и споделете вашето честно и обективно мнение.