Lifestyle

Професиите, които може би ще останат в миналото

Светът се развива, всичко се променя. За ужас на някои и за радост на други светът отдавна не е такъв, какъвто го познавахме.

Women Telephone VintageТрансформациите във всички сфери на живота ни обаче се отразяват и на заетостта на населението. Професии, които доскоро съществуваха и бяха много популярни, скоро време може би дори няма да съществуват.

1. Първи сред тях са телефонистките. Преди време, когато искахме да се обадим в отдалечен край на страната, в някаква институция или в чужбина, първо набирахме номер, който ни свързваше с централа, а оттам съобщавахме вътрешен номер или име и съответната телефонистка ни свързваше с човека, офиса или кабинета. Сега вече има кол-центрове, където операторите имат съвсем различни функции.

2. Кога за последно сте виждали пощальон, който да ви носи писмо? Благодарение на мейлите, чатовете и социалните мрежи отвикнахме да пишем писма. Сега виждаме този човек само ако имаме препоръчано писмо от институция или ни носи някаква пратка.

3. Туристическите агенти вече не са това, което бяха. Много по-рядко се срещаме с тях и много по-рядко ходим в офиси, за да ползваме туристически услуги. Днес отваряме нужния сайт, избираме хотел, правим онлайн резервация и готово.

4. Поправки на електроника – телевизори, радиа. Колко често си поправяте радиото или телевизора…. никога. Днес радиото е в колата, у дома слушаме радио от уредбата или посредством телевизора. Ако нещо се развали сервизът е осигурен посредством гаранционната карта, така че едва ли ще ни се наложи да търсим техник.