Uncategorized

Упражнения за арт вдъхновение (част 2)

За много години, приятели! Посрещнахме 2021-ва с нови надежди, мечти и надявам се – вдъхновения. Ако все още не се чувствате обзети от арт-настроенията, то погледнете следващите редове. Продължаваме с темата за това как да упражняваме креативността си и да привлечем вдъхновението на наша страна.

Вече говорихме, че понякога строгите ограничения като крайни срокове могат да задушат творчеството, но в някои случаи също могат да го предизвикат и подхранят. За да проверим дали и на нас действа така, може да настроим таймер за определено време, през което да се предизвикаме да създадем нещо – скица, текст, снимка, … Краткият срок може да ни мотивира да измислим нещо ново и нетрадиционно. От психологическа гледна точка, когато видим, че времето ни изтича, ще се стараем повече, за да свършим в срок и ще мислим „извън рамката“.

В креативността, понякога количеството е по-важно от качеството. Когато работим над нещо и сме погълнати от перфекционизъм, е много по-вероятно да изгубим вдъхновението си. А по този начин спираме и потока на нови идеи. Затова може да пробваме едно лесно упражнение. Например да начертаем на лист 15-20 еднакви кръга или други форми и за точно определено време да се опитаме да попълним колкото се може повече по различен начин – с рисунка или текст. Без да мислим за перфектно съдържание. Подейства ли? Ако да, защо да не го приложим и в дизайна на логото, което трябва да направим.

Подобни упражнения за креативност има в изобилие. Ще се радвам ако някои от тях са ви били от полза. А ако имате интерес, ще продължа темата и в следващите блогове.